Metal sau plastic pentru cutiile de distributie?

Posted in Stiri

Cutiile de distributie trebuie sa faca fata temperaturilor extreme, ploii, expunerii UV, lovirilor accidentale sau chiar vandalism. In mod traditional otelul a fost materialul folosit datorita rezistentei sale foarte bune.

Otelul sau otelul inoxidabil pare materialul perfect pentru cutiile de distributie. Este maleabil, facand fabricarea facila si rezistenta la impact mare. Din aceasta cauza majoritatea industriilor au optat pentru acest tip de cutii de distributie inclusiv telecomunicatii, controlul traficului, caile ferate, tratarea apelor uzate etc..

Problemele cu otelul apar cand cutiile de distributie mari trebuiesc instalate in  spatii restranse. Cutiile sunt foarte grele si greu de manevrat, necesita obligatoriu ridicare mecanica pentru pozitionarea lor. Instalarea dureaza astfel foarte mult timp, mai ales pentru ca trebuiesc ingropate pentru a preveni prejudicii mari in cazul unei defectiuni electrice. Problemele nu apar doar in timpul instalarii. Odata instalate cutiile de distributie trebuie sa reziste multor intemperii. Desi metalul este robust, el este predispus la indoiri si zgarieturi in cazul loviturilor. Odata lovite, pe cutii poate aparea coroziunea. Vandalismul este alta problema, chiar daca este vorba doar de grafitti-uri, ele sunt foarte greu de indepartat de pe metal fara compromiterea vopselei de protectie.

Avand in vedere toate probleme de mai sus putem vedea foarte usor avantajele pasticului, mai exact poliesterul armat cu sticla (Glass Reinforced Polyester – GRP). GRP-ul ofera rezistenta la impact asemanatoare otelului, cu avantajul rezistentelei la coroziune. Cutiile de distributie din acest plastic au o treime din greutatea unei cutii similare din otel usurand astfel livrarea si instalarea lor. Alt avantaj este etanseizarea mai buna a cutiilor din plastic.