Uleiul de palmier ca izolator pentru transformatoare

Posted in Stiri

Cercetarile unui student de la University of Leicester au dus la gasirea unei alternative mai „prietenoase” cu mediul pentru izolarea transformatoarelor electrice: uleiul din sambure de palmier. Transformatoarele folosesc ca izolator ulei derivat din petrol, ulei cu un grav impact asupra mediului in caz de scurgeri.

Abdelghaffar Abdelmalik student la University of Leicester cerceteaza posibilitatea folosirii acestui derivat din ulei de sambure de palmier care nu este doar „prietenos” cu mediul ci are si proprietati adecvate precum vascozitate si conductivitate redusa. Acestea ar extinde durata de functionare a transformatoarelor electrice si ar reduce efectele unor scurgeri accidentale. „Sunt indicatii ca acest ulei  poate reprezenta o alternativa sustenabila pentru izolare electrica in raport cu uleiurile minerale” spune acesta.

Un aspect ce nu il are in vedere studentul de mai sus este modul de cultivare al palmierilor. Pentru a face loc culturilor de palmier se defriseaza paduri tropicale iar plantarea palmierilor de ulei este un proces care poate dura doar între 20-maxim 50 ani, interval de timp dupa care solul respectiv este atat de saracit de nutrieni si minerale incat pe el nu mai poate creste nici macar iarba. Puteti citi mai mult despre aceste efecte pe www.descopera.ro/stiinta/11728725-razboiul-uleiului-de-palmier